Monday, 28 October 2013

Pantai Penyabung - second trip

Pada July lepas sempat berkunjung ke Pantai Penyabung untuk kali kedua tahun ini. Kali ini kami memilih utk bermalam di Penyabung Resort. Sebelum lupa, ini no tel owner resort 019-7765071 . Chalet ni betul-betul depan pantai, so bila bukak jer pintu, terus boleh terjun laut ( of course la ada pasir in between that, kalau tak, tenggelam mak nanti.. hehehhehhe).

Macam biasa, saya tak pandiai bercerita, so biarlah gambar menceritakan segala-galanya

 Chalet ala kampung nelayan, ada air con't, tapi takder water heater ek. TV, cerek semua ada.
 Betul-betul pantai depan chalet , so mak boleh lepak dekat beranda sambil tgk anak main
 Ada meja utk makan-makan kat tepi chalet, tetiba ramai pulak dtg melawat 
 gambar diambil dari atas beranda chalat. Leka sungguh budak 2 org ni main
 lagi pantai
 jeti tempat memancing dan bot ikan mendarat
 bot nelayan
layan jer la memancing di waktu malam... hehehehhehe 




Harga antara RM120-RM150 semalam

Next time dtg mau bikin BBQ pulak, tahun depan kot sebab dah masuk musim tengkujuh. 










Sunday, 3 March 2013

Pantai Penyabung

Lamanya tak update blog. Dah bersawang-sawang jadiknya. Saya mmg suka baca blog orang, tapi nak menulis kat blog sendiri ada sedikit malas, termasuklah nak update menang apa-apa. mostly bila dapat something tu terus excited nak guna(voucher) jadi tidak sempat ambil gambar. Apa-apapun, Alhamdulillah dengan rezeki yang dikurniakan Allah sw.t kepada keluarga kecil saya, sedikit sebanyak membuat kami sekeluarga gembira, syukur...

Kadang-kadang , rasa kekok nak menulis takut penulisan disalah ertikan. takut dikatakan tidak peka atau sensitif. Takut dikatakan menunjuk-nunjuk. Di atas sebab-sebab inilah yang menyumbangkan kemalasan nak menulis. Banyak benda nak bercerita dan dikongsi bersama tetapi ....

Tetapi... berapa banyak tetapi daaa..entry ni perlu buat sebab mmg sudah berjanji untuk ditulis dan dikongsi pengalaman. Setakat ini bila google, hanya ada satu blog sahaja yang membuat entry ini, itupun beberapa tahun lepas. Tapi saya sangat berterima kasih kepada empunya blog yg mengambil inisiatif menulis dan mengupdate walaupun entry tu dah bertahun-tahun lepas. Ok, giliran saya pulak mengupdate.

Pada cuti CNY yg lepas, saya sekeluarga pergi ke Pantai Penyabung. Pantai ini juga dikenali sebagai Pantai Pasir Lanun. ( ataupun ia pantai berbeza, tapi duduk bersebelahan sahaja). Namanya agak tak berapa popular jika dibandingkan dengan Air Papan, tetapi bagi kaki pancing, tempat ini sudah tidak asing bagi mereka.

Ok, kita cut story, terus ke gambar.

Private beach di chalet Pantai pasir Lanun yg sangat awesome 
Ada astaka utk lepak; sit n do nothing gituh 

gambar Chalet duk dlm hp la pulak, saya letak no tel jer utk dihubungi:

Pasir lanun Camp n Chalet: ( edit: no baru yg active) 

013-290 8455




Nanti jumpa kabel, baru blih update gambar chaletnya. 


Selain tu, saya ada dpt no contact utk chalet ini, Endau Beach Resort namanya. Yang ni dekat pantai penyabung, siapa nak fishing mmg cun la sebab walking distance jer dgn jeti tempat org fishing, ada swimming pool utk bawak family. Ni chalet yg paling " comfortable " la dlm banyak-banyak chelet di area ni. don't expect too much ek, sebab kawasan ni agak isolated sedikit, tapi best kepada yg ingin kedamaian bersama alam sekitar...


Ok, kita tgk apa yang menarik di sini

Wajib pergi gerai/kedai makcik ini, sebab dia punya otak-otak n satar sgt besh. Hidangan yg paling awesome ialah udang celup tepung , secucuk RM1.50 sahaja, sangat rangup.. crunch-crunch gituh. Saya boleh makan 4 cucuk. Pagi-pagi dah ada jual. Gambar ni ambil masa petang. Waktu pagi, anda kena mencuba nasi dagang terengganu ( gambar tak ada ya, sebab lapar sgt terus ngap) yg sgt murah, 1.50 jer. Makanan di sini memang sangat murah. 


Di sini juga ada satu kedai makan ala Thai, yang korunk boleh pilih ikan, sotong atau apa sahaja utk dimasak. Masa pergi kami tak makan kat sini, kami pergi ke bandar Endau sebab org ramai sangat, tak larat nak tunggu. 


Oh ya, kami stay kat chalet lain. Sebab not worth value of money, so saya malas nak buat review di sini. Boleh pulak macam tu. 


Saya akan berkunjung lagi ke sini sebab tak puas. 


Friday, 18 January 2013

Wansteddy Tales: Mohon bantuan semua: Doakanlah segala kebaikan buat anakanda Muhammad Alif Syazmi bin Zamre

Wansteddy Tales: Mohon bantuan semua: Doakanlah segala kebaikan buat anakanda Muhammad Alif Syazmi bin Zamre