Friday, 25 September 2015

Day 2- Springbrook National Park

Kita mulakan hari ke 2 dengan nasik .... hehehehehehe

standard menu breakfast 5 hari berturut-turut

Kereta Persona pun ada kt sini tau...

Hajat di hati nak pergi Brisbane, apakan daya tak ada GPS, lepas tu nak reload internet prepaid pun dah berjam lamanya. So end up kitaorg ke Springbrook National Park. Tu pun sampai dah pukul 5, dah nak tutup dah. Tak sempat nak explore apa pun. Moralnya, lenkali pakai jer roaming internet maxis, RM38 jer sehari pun. beli prepaid kat sini pun dah 30 dollar. Patut kereta sewa ni kena ada sekali dgn GPS, blih pulak habis masa nak sewa. Silap kitaorg jugak tak tanya sebelum dah sign agreement bagai. 

Ni actually tempat berhenti utk ke bilik air n ada tempat makan utk BBQ bagai. 

Baru cukup 3 orang. Si abg lupa pakai jacket. Dah sejuk sikit ni. Mak dia dengan cardigan labuh jer,

Ngam-ngam jer cafe ni belum tutup. Pergi sebab dalam review cakap harus singgah makan scone.

Inilah minum petang bernilai 30 dollar bersamaan RM90+ 

Ini ler rupanya scone yang tersohor itu. Enak dimakan bersama jem dan whipping cream. Sangat gebu sekali.

Hot chocolate with marshmallow 

Cinnamon giant muffin 
Chocolate brownies

 Owner kedai ni pakcik tua, amik order pakai type dlm laptop jer

 Our tea party 

 Mummy dengan English Breakfast Tea tak dapat dipisahkan 



Bergambar kat depan kedai. Ingatkan nak tutup dah, sekali ramai pulak masuk bila kitaorg dah nak keluar.

Malam tu sambung lepak kat Surfer Paradise. Nanti buat entry khas untuk lokasi makan-makan yer. 

Day 1 Gold Coast - Grand Chancellor Surfer Paradise

Letak pic hari pertama dulu


Ini adalah hotel kami stay, terletak betul-betul di tgh bandar surfer paradise dan tersangatlah happening. Ala-ala downtown Niagara gitu. Paling best kat bawah hotel shopping mall so if need anything senang la nak pergi beli plus pukul 7 pagi supermarket dah bukak. Kedai halal juga berlambak kat sini, tahan pilih jer. 


inilah bilik kitaorg sepanjang kat sini. Standard la keluasannya


Stok maggie . Masa baru sampai tgh lapar giler, malas nak turun bwh plus tgh hujan lebat.

Masa keluar ni dah nak dekat Magrib, semua lapar nasi. Perut melayu kan. So kita pekena nasi iran dulu, jalan kaki jer dari hotel. 

Kecik cenonit la cawan teh dia ni

Teh Arab

Nasi dgn kebab... pinggan kecik jer tu. memang segenggam jer la

Layan Caffe Mocha kat Zarraffa's Coffee
Menu coffee

Takder orang pun, sebab dah malam plus sejuk

Feeling-feeling gituh

Er.. secawan kongsi berdua jer ek...

Friday, 18 September 2015

Gold Coast here we come

Akhirnya percutian yang dirancang sebelum gst telah tiba. Kami dah sampai Gold Coast pagi ni dengan penerbangan Air Asia.Sementara tgh rajin saya nak cerita sedikit pengalaman kami. Sementara saya masih ingat lagi la.

Kami park kereta kat Putrajaya transit sebab kos parking kat sana jauh lagi murah dari budget parking klia2. Kami masuk jam 6.30 petang pada hari khamis, keluar balik dalam jam 7.30 pagi hari khamis berikutnya, total kena bayar RM30 sahaja. Murah jer kan. tiket ERL dari putrajaya ke KLIA2 utk 2 kanak-kanak dan dewasa dlm RM18.40. So total pergi balik campur parking tiket baru RM66.80. Kalau parking kat KLIA2, mau kena RM120+++ .

Kami sampai KLIA2 dalam 2 jam setengah sebelum departure. Kami dah siap check in kat rumah, nak drop bag jer. Kaunter check in dan drop bag ji dia sekalikan, dan campur utk semua penerbangan. Jadi sangat kelam kabut dan beratur panjang, Mujur lah baru beratur 10 minit, staff Air Asia panggil utk penumpang ke Goldcoast supaya pergi ke kaunter kelas sebab takut terlepas flight sebab boarding gate agak jauh jugak. Lepas dah sudah semua, larik gi makan mary brown jap sebab belum dinner. pastu kena mula berjalan, Singgah solat jamak semua. Siap, ngan-ngam terus naik flight takder rehat pun. Moralnya, datanglah aiport awal-awal. 

Flight belum take off pun si kecik ni dah tido

Airport Goldcoast, kecik jer mcm Senai Airport. 

 Kan... memang kecik jer airportnya. Satu terminal sahaja. Situlah tempat drop n ambil penumpang.

 Burung ni banyak kelihatan di sini. Bangau kot. 

 Happynya dier 

Muka bengang sebab coach tak sampai. miss communication punya fasal.Nasib tak ada plan/tour pagi ni. 

Wednesday, 9 September 2015

Lawatan ke Baitus Solehah bersama skuad Babybox Johor dan team Zumba

Alhamdulillah pada Sabtu lepas saya dan skuad baby box Johor dan team zumba telah melawat Baitus Solehah untuk menyerahkan sumbangan penderma yang kami telah berjaya collect melalui netwotk masing masing. Acara lain yang wajib buat semestinya bergomol dgn baby Zulaikha yang nampaknya dah kenal dgn achik lin n shukri sebab ini adalah kunjungan kami yg ke 4.Aariz join kali ni dan seronok nak bermain dgn baby Zulaikha.Sebelum ni dia jelous ek...huhuhuhuhuhuhu

Semua orang sangat excited dan teruja utk beramas  mesra dgn baby baby di sini.Masa kami tiba para pelatih sedang bertadarus Al Quran.Kami sempat lepak sambil mkn biskut bercicahkan oren sunquick ( sedap woo sampai satu balang nk habis dikerjakan kitaorg ).Anak anak yang turut serta dalam lawatan ini ternyata sangat seronok sekali. Pendedahan awal kegiatan khidmat masyarakat ini penting bagi memupuk kesedaran untuk saling membantu dan menyayangi sesama insan.
Diharap aktiviti ini skan diteruskan di masa akan datang. Er..silap haribulan esok pergi kot sebab si Aariz duk sibuk tanya bila boleh jumpa baby Zulaikha lagi.

Terima kasih kepada skuad baby box JOhor serta team Zumba kerana bersusah payah collect dana, pergi shoppinh dan sama-sama menghantar brang keperluan ke Baitus Solehah. Tidak lupa terima kasih kepada semua penderma yang memberi kepercayaan sepenuhnya kepada kami untuk melaksanakan tanggungjawab pembelian dan penyerahan barang-barang. Terima kasih kepada founder Baitus Solehah, Kak Muna kerana sudi menerima kunjungan kami dan melayan kami especially si Shukri n Aariz yang kuat makan/minum. Kami pasti akan kunjungi lagi nanti.

Untuk mengetahui lebih lanjut perjalanan rumah perlindungan Baitus Solehah, bolehlah melayari FB Baitus Solehah.










Jika anda berminat untuk turut serta membantu; sama ada nak datang melawat sendiri atau nak menginfakkan benbarang keperluan harian boleh PM saya di FB Merlyn Hasshim . My next visit Insya-Allah minggu depan sebelum fly. 

Wednesday, 2 September 2015

Lawatan ketiga ke Baitus Solehah- Akhirnya berjaya dukung baby cute ini

Hari ini saya bersama si bujang Shukri melawat lagi Baitus Solehah untuk kali ketiga.Sebelum tu sempat singgah di Tesco untuk membeli barang barang yg dikirim oleh penderma.


Pandangan dalam bonet kereta

Yang ni dah drop kat Baitus Solehah


Pembaca yang follow dari siri lawatan pertama mesti perasan baby yg saya dukung ni. Memula jumpa takut nak dukung sebab dah lama tak pegang baby.Hari ni berjaya dukung dia.Yeah, lulus akhirnya. Antara salah satu sebab nak datang lagi ke sini sebab nak bergomol dengan baby ini. Yang lain pun sempat gomol gak tapi sempat amik gambar ni jer. 

Ok, laporan lawatan hari ni. Pagi ni saya check dalam current account saya ada RM450. Last week  saya dah beli barang sikit guna duit donation minggu lepas . So saya pun sambung la shopping di Tesco sebab kat situ Milo paling murah, 31.99 untuk 2kg. Nespray pulak beli dekat pasaraya Titah, sebab kat situ baru RM42.50. Pastu beli minyak masak sikit ( boleh beli kaksimum 3 botol jer.. huhuhuhu). So summarize barang yang saya beli dan hantar hari ini adalah seperti di bawah: ( dibundarkan kepada sen terdekat nak senang kira

Nestum 500g = 10 unit= 10 x 7.00= RM70.00
Nespray 1.6kg= 3 unit = 3 x 42.50 = RM127.50
Milo 2kg = 6 unit = 6 x 32,00= RM192.00
Minyak masak 5 kg= 3 unit  = 3 x 13.35 = RM40.05
sabun axion + Cif= RM17
Jumlah pembelian = RM446.55

Jumlah donation diterima= 200+75+450 +34.40= RM759.40
Jumlah perbelanjaan lawatan kedua = RM148.35
Jumlah perbelanjaan lawatan ketiga= RM446.55
Baki= RM164.50 


Baki RM164.50 ni nanti saya pergi beli milo dan nestum utk dihantar next trip pula yer sementara tgh sale lagi.Sesiapa berminat nak sponsor atau infaq ke Baitus Solehah bolehlah PM saya di FB Merlyn Hasshim . Insya-Allah, jika diizinkanNya, saya akan jadikan sebagai projek bulanan di mana setiap bulan saya akan datang melawat dan menghantar barang keperluan, bergantung pada sumbangan yang ada. 

Jutaan terima kasih diucapkan kepada semua penderma dan yang menyokong projek yang masih belum ada nama lagi ni. Hem, projek #sehatisejiwa boleh tak? pinjam tema kemerdekaan tahun ini jer la. 

Siapa nak mintak tunjuk resit, awal-awal lagi saya nak declare saya dah pos untuk contest Nestle ek, dan memang saya buat pecahan resit campur dengan barang peribadi saya sebab saya nak maksimumkan penyertaan saya. Korunk pun taukan saya still kena join contest sebab tu salah satu cara saya dapatkan dana untuk jalankan projek -projek sebelum ini. And I had to work for living too.Pada masa yang sama saya cuba cari good bargain supaya dpt minimize kos pembelian. Sebab tu saya tak shopping kat Aeon sebab barang mahal. Sanggup tu pergi few shops nak dapat good bargain. 

Satu lagi ni personal projek bersama kawan-kawan muka buku, bukan under team Babybox. Babybox projek lain, yang tu saya akan blogging dalam entry lain.  Dua projek berbeza. projek ni memang 100% dana dari saya dan rakan-rakan  muka buku.Hope this explain. 

Sekian dulu laporan terkini perjalanan hari ini. Hopefully dapat jumpa lagi next coming trip.