Sunday, 29 November 2015

Majlis Graduasi Aariz

Sedar tak sedar si bos kecik Ahmad Aariz ni dah berada di tahun akhir pra sekolah. Dah besar rupanya anak mama. Tahun lepas tengok kecik jer sebelum pakai spek mata. Dua tahun ni Nuri, tahun terakhir berpindah ke tadika Al Azhar ( satu company dengan Nuri jugak cuma dia Islamic version) . 

Kanak-kanak selalu akan ingat the best memory mereka di permulaan sekolah iaitu tadika. iaitu dengan aktiviti dan field trip serta graduation day. So kita abadikan kenangan graduasi dan hari persembahan di blog ini buat tatapan di hari akan datang. lepas tu share dlm FB, tahun depan FB akan up balik memori ini. 


Inilah dia jejaka-jejaka tampan yang sedang menunggu turn untuk membuat persembahan

mmmy terpaksa zoom sebab tu gambar akak blur 

Selamat bergraduasi 

Bersama mummy-mummy yang gorgeous 

Aariz bersama bestfriendnya, Hakimi bergambar bersama ticer Tira n Ticer Huda

Next year tak jumpa dah... huhuhuhuhu 

Esok last day Aariz di Al Azhar sebab bulan Dis ni dah stop hantar child care, takderlah dia nak pergi sekolah time cuti tgk abag dia lepak kat rumah. So mummy nak plan farewell party utk Ariz n ticer-ticernya. Harap ia menjadi kenangan yang terindah buat Aariz sebab kita pun tak tahu esok-esok di hari mendatang macam mana kan. ( mcm mendalam jer maksud ayat ini, but we hope n pray for the best) .






Mama Aariz 

Tuesday, 24 November 2015

Balik kampung - makan-makan punya cerita


Wawawawawa... dah bersawang habis blog nih. Jenuh tuan tanah nak bersihkan. Sebenarnya saya ambil cuti seminggu, balik kampung tanam jagung. Eh, balik kampung menziarahi orang tua la. Kenetulah di Johor ada extra cuti iaitu hari keputeraan dan hari Hol, jadi kami ambil kesempatan untuk pulang ke kampung. Last time balik ke Kota Bharu masa raya puasa lepas. So bayangkan dah berapa lama tak balik... huhuhuhuhu


Selamat datang ke Kota Bharu. Signboard ni actually jupa mmasa dah keluar dari KB. Sekarang dah masuk musim tengkujuh jadi memang hujan setiap hari dan sepanjang masa. baka kata omputih 24/7 gituh. 

Sempat menziarahi ex school make, Mek Da n Wina.Er, kesian baby nangis mummy sibuk nak bergambo pulak.. hehehehehe


Acara wajib, membeli sarapn pagi berupa nasi berlauk ikan aya, nasi tumpang dan pulut kuning di Pasar Kubang Pasu.

Ini port lunch kami, tapau nasi paku di berek 12. (Nasi paku ni nasi bungkus yang dipakukan instead of using getah). Lauk yang femes di sini sememangnnya ayam goreng kampung dan daging kerutub.


Yang ni dinner kami pada hari pertama sampai, nasi kukus Zaiman dekat dgn flat bazar buluh Kubu. Menu mcm biasa nasi dengan ayam goreng. 

Aktiviti makan-makan tak banyak.mostly kami tapau jer. Sebab pertama si Aariz deman. Kedua cuaca hujan. ketiga mummy on diet... huhuhuhuhu

Wednesday, 11 November 2015

Keep Calm and Do Good Deeds



Personalized mug dari PRINTCIOUS  yang baru diterima minggu lepas. Tak terfikir pulak kata-kata di mug itu bersesuaian dengan situasi yang saya hadapi sebagai volunteer  hari ini .

Saya bermula dengan 5 unit dapur semasa Projek 1 Dapur 1 Keluarga  dan jumlah terakhir projek ini selepas dilancarkan bernilai 30K. Semuanya selamat dibelanjakan dan diserahkan pada team Raja Shamri. Selepas tu saya involve dengan team Babybox Johor dan yang terkini projek #sehatisejiwa- Baitus Solehah. Dalam projek ini, saya menjadi wakil untuk membeli barang keperluan Baitus Solehah mengikut keperluan dan permintaan mereka. 

Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada rerakan dan kenalan yang mempercayai dan menyokong projek kecil saya ini . Kepada yang ragu-ragu dan tak tahu, jangan malu atau segan untuk bertanyakan pada saya. Saya mengalakkan anda sama-sama pergi melawat supaya anda boleh melihat sendiri dan mempelajari sesuatu. Tapi saya faham kekangan masa anda sebab itulah saya buka untuk tolong belikan barang-barang yang diperlukan. 

Antara barang yang diperlukan ( bergantung kepada keperluan setiap bulan):

Milo
Nestum
Nespray
Quacker Oats ( Merah)
Susu pekat manis
Biskut cap Ping Pong
Oren Sunquick

Bahan-bahan memasak seperti kicap, sos cili, bawang, halia, cili kering , minyak masak dan apa-apa yang bersesuaian.

So basically my monthly shopping adalah barang-barang di atas dan dibeli mengikut keperluan Baitus Solehah sahaja. Macam bulan ni mereka request biskut Ping Pong n Sunquick, so saya beli la . Biskut ping pong tu saya beli 3 karton terus sebab lagi murah. beli kat Giant jer.

Akhir kata kalau u all nak buat ur own personalized mug, boleh order kat PRINTCIOUS.COM ek. Seriously dah jadi ketagih la pulak ni, hehehehehehehe 

Next projek, Insya-Allah next month kita akan bantu team third Force di Kelantan di bawah kelolaan Kak Yong untuk membekalkan keperluan persekolahan utk anak-anak yatim dan kurang berkemampuan. 

So keep calm and do good deeds! 


Merlyn Hasshim
Founder #sehatisejiwa-Baitus Solehah




Monday, 9 November 2015

Sehati sejiwa-Baitus Solehah

Alhamdulillah, sedar tak sedar sudah masuk bulan ke 4 projek Sehati Sejiwa- Baitus Solehah dilancarkan. Setiap bulan projek ini menerima sumbangan dari beberapa individu yang amat prihatin dengan perjalanan rumah perlindungan Baitus Solehah. Semoga sumbangan kecil kami ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya untuk tujuan perlindungan, penjagaan, pendidikan dan pemulihan jiwa pelatih di sini.Terima kasih kepada semua penderma yang budiman. Tanpa kalian, tidak mungkin projek ini dapat direalisasikan setiap bulan. Harapan saya agar  dapat terus beristiqamah untuk meneruskan projek ini sehingga ke bulan-bulan berikutnya. 

Bibik wakil Baitus Solehah bersama cucu founder BS menerima sumbangan dari #sehatisejiwa

memborong sunquick yang tengah sale di Econsave, ada free gift lagi. 

Ini gambar terbaru baby Iman, dah makin besar

Baby Zulaikha baru bangun tidur, tgh moody tak berapa nak berposing sangat.

Bersama abg sado

Antara yang dibeli, semuanya berdasarkan permintaan Baitus Solehah. 

Kebiasaannya, setiap hujung bulan  saya akan bertanya pada Ummi ( founder baitus Solehah ) apakah barang keperluan yang diperlukan dan saya akan mula shopping bersadarkan list yang Ummi bagi serta budget yang ada bulan tu. If ada lebihan, saya carry forward ke bulan depan atau kadang-kadang tengah bulan pun if ada request saya belikan terus. So far Alhamdulillah, memang sumbangan tak putus-putus datang. 

Next visit Insya-Allah pada hari Jumaat ini bersamaan 11 Nov 2015 jam 3 petang. Sesiapa nak join lawatan ringkas ini boleh hubungi saya di FB Merlyn Hasshim . So far kita ada 2 orang yang turut serta dalam lawatan ringkas ini. Selalunya saya pergi bawak bebudak jer lepas diaorg balik sekolah, tapi kali ni ada special request dari individu yang nak menyerah sendiri sumbangan. Kalau sesiapa nak join boleh jumpa di meet point Petronas Taman Universiti bersebelahan dgn Aeon Taman U. Dari sana kita akan bergerak bersama-sama ke Baitus Solehah. Tolong jangan PM tanya alamat Baitus Solehah yer sebab ianya private n confidential. 

Untuk mengetahui aktiviti dan perjalanan Baitus Solehah, jemput layari FB mereka https://www.facebook.com/Baitus-Solehah-399193996854134/?fref=ts . 


notakaki: Saya memang tak pandai nak cerita, so siapa nak tahu cerita boleh direct  baca FB Baitus Solehah atau sama-sama kita pergi  melawat . 



Thursday, 5 November 2015

Jom berniaga sendiri bersama USAHAWAN.COM

 Adakah anda seorang peniaga? Bekerja makan gaji tetapi ingin memiliki perniagaan sendiri? Tidak tahu bagaimana nak mulakan? Masih tercari-cari perniagaan apa yang sesuai untuk dijalankan? Nak beli mesin takoyaki mini tetapi tidak tahu di mana?  Usahawan.com adalah jawapan kepada pencarian anda selama ini. 

Usahawan.com atau nama dahulunya, Evora Marketing telah mula beroperasi sejak tahun 2015 merupakan projek keusahawanan rakyat Malaysia yang  sesuai dengan standard dan citarasa pasaran tempatan. Syarikat yang 100% milik Bumiputra ini  berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia sebagai pembekal produk & perkhidmatan yang berkaitan beroperasi di Senawang dan mempunyai beberapa cawangan di sekitar Seberang Jaya, Shah Alam dan Johor Bahru. 

Usahawan.com menawarkan pelbagai pakej perniagaan mengikut budget dan kesesuaian anda. Dengan adanya website www.usahawan.com, anda dapat melayari dan membuat perbandingan sebelum membeli dan memulakan perniagaan anda. Segalanya mudah dihujung jari. Tidak perlu turun naik tangga ke pejabat mahupun kilang. Hanya klik sahaja anda boleh milik perniagaan sendiri. 

Mengapa anda perlu memilih usahawan.com sebagai rakan niaga anda? Pertama ia adalah syarikat penuh milik Bumiputra. Kedua kerana ia  merupakan pengimport/ pembekal secara langsung serta  memiliki kilang sendiri. Dengan ini, anda akan mendapat tawaran harga yang terbaik dan mereka juga  memiliki kilang pengeluaran produk berasaskan makanan yang telah mendapat pengesahan halal dari JAKIM, jadik tak perlu ragu-ragu lagi akan status halal. 

Usahawan.com bukan sistem francais. Oleh itu, anda tidak perlu membayar sebarang yuran untuk francais, bayaran royalti bulanan dan lain-lain kos. Anda tidak akan terikat dengan pelbagai sekatan sistem francais dan mempunyai kebebasan untuk menggunakan kemahiran untuk memasarkan produk anda sendiri. Selain dari harga berpatutan dan mampu milik, usahawan.com turut menyediakan latihan percuma dan khidmat sokongan selepas jualan. Menarik bukan? 

Jom kita layari website http://www.usahawan.com/  untuk melihat apa yang ditawarkan. 

Terdapat 2 pakej perniagaan yang ditawarkan ialah perniagaan percetakan dan perniagaan makanan. 





Pakej Perniagaan Pop Corn


Tertarik dengan pakej perniagaan pop corn +kiosk beroda. Harga yang ditawarkan sangat berpatutan dan kepada yang nak baru mencuba berbisnes makanan bolehlah beli. Pop corn ni kalau nak makan kena pergi TGV la baru jumpa yang fresh. Kalau beli pakej ni boleh bukak gerai kat pasar malam mahupun pasar pagi. So far kat area saya ni belum ada lagi bisnes pop corn. Kanak-kanak pasti menggemarinya.

Menarik bukan? Jika anda berminat dengan bidang percetakan dan design, anda mungkin boleh mengambil pakej perniagaan t-shirt dan cenderahati .

Pakej Perniagaan Cetak T-Shirt & Cenderahati


Inilah yang anda perlukan, 8 in 1 Combo Heat Press Machine. Mesin ini menjanjikan kualiti yang sangat memuaskan dalam tempoh masa yang tidak dijangka. Kepakaran khusus tidak diperlukan untuk menghasilkan produk yang memuaskan hati, ianya cukup lengkap dengan bantuan mesin ini sahaja. Mesin ini berupaya mencetak T-shirt dan pelbagai jenis cenderahati seperti mug, topi, beg, jubin seramik dan mousepad. Bermula secara kecil-kecilan, pulangannya adalah sangat lumayan.

Bagaimana hendak membeli? Kunjungi mana-mana cawangan Usahawan.com Sdn Bhd seperti di bawah

Diharap dengan penulisan ini dapat membantu rakan-rakan dan pembaca blog di luar sana yang ingin memiliki perniagaan sendiri. Anda boleh mulakan pada hari ini di rumah bermodalkan di bawah RM1000 sahaja. Jangan bilang ahkak tak payung yer. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pakej perniagaan yang ditawarkan , boleh layari sendiri uasahawan.com di  http://www.usahawan.com/ atau follow FB mereka di https://www.facebook.com/usahawancom?fref=ts untuk mengikuti perkembangan dan promosi terkini. 

Wednesday, 4 November 2015

JUALAN AMAL BABYBOX JOHOR DAN FREE MARKET DI CBS PELADANG SKUDAI

Patutnya event ni kita wawarkan dalam blog minggu lepas tapi boleh pulak terlupa sebab sibuk sesangat. Event ni dah pun berlangsung Sabtu lepas bertempat di carboot sales (CBS) pasar Peladang Skudai. Team Babybox Johor telah mengambil 2 lot untuk mengadakan jualan amal serta free market. Jualan amal ini adalah untuk mencari dana untuk projek Babybox di bawah kelolaan Projek Tamak Pahala dan kami sebagai volunteer untuk zon Johor telah berhempas pulas seawal 7 pagi untuk menjayakan projek kecil ini.

Apakah itu free market? Free market ialah pasar percuma.... hehehehe, direct translation terus tu. Ok, free market ni bermaksud kita letak barang dan pengunjung boleh ambil free jer mengikut keperluan mereka tanpa dikenakan sebarang bayaran. Ini sedikit sebanyak dapat membantu mereka yang kurang mampu untuk mendapatkan keperluan dengan percuma. Buat masa sekarang kita cuma ada stok pakaian sahaja seperti baju dewasa, seluar jeans serta tudung .

Jualan amal pula kita ada menjual barang keperluan bayi; baru dan terpakai pada harga yang sangat murah. Katil kayu baby boleh dapat RM30 sahaja tau, mana nak dapat kat tempat lain. Kami bukan nak buat profit, tujuan kami adalah untuk membantu pasangan yang kurang mampu dalam persediaan untuk kelahiran bayi. Dengan serba serbi naik sekarang ni, kenalah bijak merancang perbelanjaan kan.

Ok, itulah serba sedikit ceritanya. Ini bukan report, tetapi sekadar coretan penulis untuk rujukan di hari akan datang. Oh ya, pada hari tersebut saya ada jual lasagna, namanya Lasagna Sedap Skudai. Nanti saya cerita dalam entry berikutnya yer.

Jom kita tengok dulu gambar-gambar yang sempat diambil pada hari tersebut.

 Pengunjung sedang memilih pakaian di bahagian "free market" 

 Jualan amal Lasagna serta moist cake 
 Penulis bersama Kak Fidah, my senior masa kat UTM. Thank Kak Fidah sudi dtg dari jauh untuk support adikmu ini 

My first trial. Alhamdulillah, semua habis jual. Buat 2 tray jer, anak-anak dah pow 3 kotak.. huhuhuhu 

Ok, saya ada satu berita baik untuk orang Kota Tinggi.Pada 5 Nov ni, iaitu hari esok team kami akan berada di Karnival Usahawan dan Kerjaya Tenggara bertempat di Dewan Taman Kota Jaya, Kota Tinggi . Kami akan adakan free market, jualan amal serta drop box bagi mereka yang ingin menderma barang-barang bayi untuk projek Babybox. So orang Kota, kita jumpa di sana esok yer.