Wednesday, 31 December 2014

Meninggalkan 2014 dengan peristiwa menghayat hati.....

Saya memang dah banyak hari tak updated blog sejak posting terakhir banjir 6.30 pagi melanda bandar Kota Bharu. Untuk pengetahun pembaca, sebenarnya saya telah pulang semula ke Kota Bharu pada hari ketiga banjir untuk menyelamatkan. emak, ayah, bapa saudara serta kakak dan babynya. Saya memang tak updated dlm blog sepanjang tempoh ini sebab kekangan masa serta line. Cerita rescue mission ni agak panjang, nanti once mission dah zelesai, saya balik ke JB, saya akan bercerita. Tupun kalau ada sudi membaca.  kalau tak sudi pun nak tulis jugak.

Saya ada janji nak buat giveaway hujung tahun ni. ok, ada lebih kurang sejam hujung tahun sebelum masuk tahun baru. Maafkan saya, saya mmg kena postponed once saya balik ke JB. Di ketika ini keluarga lebih memerlukan kehadiran saya untuk membina kehidupan yang hampir musnah. 

saya tak ada ambil gambar semasa banjir sebab saya sampai kat rumah parents saya pukul 8.30 malam, sgt gelap, dalam plus kena berjalan jauh mengharungi air banjir dengan arus yang kuat. Dengan tangan penuh barang serta memegang torch light, tak sempat nak selfie mahupun mengambil sekeping gambar. 

ini adalah gambar selepas hari pertama banjir mulai surut. er.. silap, hari kedua. hari pertama mak tak bagi dtg sebab belum ada elektrik. tapi hari saya dtg ni pun takder elektrik sebab tu tak boleh nak cuci kerana water pressure sgt slow, tak boleh nak turn on pump.





 Saya menyeru anak anak di perantauan, pulanglah membantu keluarga di kampung untuk membina semula kehidupan. 

kita bersambung lagi minggu hadapan. ini adalah posting terakhir penutup tahun 2014. Saya ucapkan selamat menyambut tahun baru kepada semua pembaca blog bilis ini dan semoga berazam menjadi yang lebih baik dari tahun tahun sebelumnya. 

Thursday, 25 December 2014

terkini 6.30 pagi-kota bharu ditenggelami air


Tgh kelam kabut bersiap ke airport, tetiba air mula memasuki ruang halaman rumah. so apa lagi, kejut bebudak, bgn cepat cepat n cabut pergi airport.

Halaman rumah sudah mula dipenuhi air. air keluar dari longkang

persimpangan traffic light hotel new pacific-sri cemerlang dah dibanjiri air 

 
Orang ramai dah mula keluar dgn dua tujuan- sama ada nak tgk air atau nak selamatkan kenderaan masing- masing

Depan batik house

Tuan tanah dah sampai aiport. check in dulu

Ramai orang kat airport pagi nih

layan nasi lemak dulu sebelum boarding


Doakan yang baik- baik sahaja utk semua negeri yang dilanda banjir. #prayforkb


berita terkini: banjir di kota bharu jam 12 tgh malam, lintas langsung dari Padang Merdeka, Kota Bharu

Situasi terkini banjir di Kota Bharu, diambil jam 12 tgh malam 25 dis 2014. berhampiran Masjid Muhammadi, berdekatan Padang Merdeka, Bazar buluh kubu, taman hijau dan kawasan sewaktu dengannya. berbekalkan sebijik ipad mini, blogger Merlyn on duty tgh malam ini.

Kitaorg berada di depan masjid untuk melihat sendiri suasana terkini banjir di bandar Kota Bharu

Kelihatan air banjir di perkarangan masjid Muhammadi

jalan raya penuh dengan motor, agak menyukar kan untuk mendapatkan snap terbaik, ditambah pula hanya berbekalkan ipad mini sahaja

ni kat selekoh padang merdeka -taman hijau

Jalan menghala bazar buluh kubu ditenggelami air

Ramai kena patah balik sebab jalan tak boleh dilalui kat depan the store lama

Ini namanya "pesta banjir" yer.. org saja pusing satu padang merdeka untuk main air

Ni semua nak tgk air banjir sambil cuci mata

Dah macam pesta banjir siap ada bukak gerai lagi

Penguatkuasa meronda


wokeh, sambung esok. nak kejar flight balik jb lepas subuh.. huhuhuhuhu

Tuesday, 23 December 2014

Kota Bharu banjir?

Dua tiga hari ni tersebar berita dan gambar dalam media elektronik seprti fb, whatsapp dan sebagainya mengenai bencana banjir di bandar Kota Bharu. Untuk pengetahuan pembaca sekalian, bandar Kota Bharu Alhamdulillah sihat walafiat , tiada banjir seperti yang digembur gemburkan. Yang anda tengok gambar banjir tu kemungkinan gambar lama, masa banjir besar tahun 2004.

Cuaca sekarang ada sedikit berangin angin, hujan stop kejap. Aktiviti harian semuanya berjalan seperti biasa.

Sekian saya melaporkan dari bandar Kota Bharu. 

Monday, 22 December 2014

Mission fail-Rumah Api Tanjung Tuan

Di suatu pagi yang hening, sementara nak tunggu check in pukul 2 petang di Ilham Resot PD, kitaorang  ingat nak explore hutan rekreasi berdekatan . Katanya kalau naik sampai atas, boleh tengok rumah api. So dengan tak prepare apa apa, kami 3 beranak pun memulakan perjalanan.

Di hadapan pintu masuk hutan rekreasi Tanjung Tuan

Memula lapor diri kat sini dulu.RM1 dikenakan untuk pengunjung dewasa. Kanak- kanak FOC sahaja.

 Sejarah Tanjung Tuan

Lokasi Tanjung Tuan di PD


Sdikit penerangan ringkas mengenai hutan rekreasi Tanjung Tuan



Masa ni memasing tgh laju lagi langkahnya

Siapalah yang agak poyo masuk hutan bawak handbag nih.. huhuhuhu


Sampai check point kedua, semua dah pancit.  jadi misi untuk menawan rumah api Tanjung Tuan gagal dan kitaorg pun slow slow la turun ke bawah... huhuhuhuhu


Jikalau berkunjung ke PD, jangan lupa singgah di Tanjung Tuan.





Saturday, 13 December 2014

Kejutan di hari minggu bersama servis penghantaran makanan FOODPANDA


Saya mula menetap di Johor dari tahun 1998, masa tu baru daftar dekat UTM. Sedar tak sedar, sudah 16 tahun berkelana di sini. Dari mula duduk kat sini sampailah dah beranak pinak ni, saya memang agak rapat dengan pakcik saya iaitu adik mak saya. Pakcik saya yang saya panggil Ayah Tan nilah yang menjadi keluarga kedua saya dari zaman undergrad sampailah dah kawin, pergi oversea, balik semula ke sini . Memandangkan weekend baru ni kami semua tak keman-mana, saya merancang untuk membuat kejutan pada pakcik saya dan keluarganya. Kita saksikan bagaimana misi ini disempurnakan. 

Mula-mula saya buat tempahan dekat foodpanda 

 Saya register akaun dulu, so dapatlah welcoming voucher RM10 untuk digunakan ( dihantar melalui email yang kita register). So kat sini dah dapat save RM10. 

Kemudian saya masukkan "location" untuk melihat pilihan restoran mana yang ditawarkan mengikut kawasan . Nampaknya ada 37 pilihan restoran untuk di kawasan yang saya pilih. 



Saya suka susun atur laman web ini kerana ia mesra pengguna. saya boleh kecilkan pencarian retsoran pilihan dengan menggunakan menu "filter restaurant" di sebelah kanan" . Kalau tak faham, kat bawah sebelah kanan ada butang "chat now". Boleh ajukan apa-apa kemusykilan dan akan ada orang reply nanti. 



Ok, dah selamat order. Yang bestnya, boleh buat pre order dan saya memilih untuk buat order sehari sebelum "kejutan" supaya semuanya berjalan lancar esok.

Keesokannya, saya menerima email dan panggilan telefon dari foodpanda berkenaan dengan tempahan saya. Kalau ikut plan, pukul 1 tengah hari tempahan akan sampai di rumah pakcik saya.




Kami dalam perjalanan ke rumah pakcik. Jalan jam la pulak, Pukul 12.40 delivery guy dah call kata nak hantar, tapi saya suruh dia hold dulu sebab saya masih di atas jalan raya. Pukul 1 tgh hari dia call lagi, kata dah ada sekitar area rumah pakcik. Saya minta dia tunggu kat jalan luar sementara nak sampai. Nantikan rosak pulak "kejutan" untuk pakcik saya. Sebab saya memilih untuk COD, jadi saya kenalah berada di sana untuk membayar. Deliver guy ni memang sporting habis, dia tunggu jugak saya hampir 15 minit la jugak. 




Ingatkan deliver naik motor, sekali naik kancil daaaa



Penuh tangan tu, nampak sangat banyak kita order kan .



Tuan tanah senyum melebar selepas berkali-kali minta maaf kerana terlewat sampai. ( sebenarnya banyak sangat acara menyingah ke sana sini sebelum ke destinasi)


Special pose bersama deliver guy foodpanda untuk pembaca blog.


"Siapa pulak ni, lyn? "


"Eh,apa pulak atas meja ni? "


"Oh, awak yang hantar makanan ni. Kerja dengan siapa?" 


    "Saya buat servis hantar makanan dengan foodpanda pakcik ." 


Kita tengok apa yang diorder melalui servis foodpanda .


Setelah di transform ke dalam pinggan, barulah nampak macam home cooked meal kan?


Tak sabar-sabar dah bebudak ni, sebab lapar sangat.




Sebelum menjamu selera, kena posing dulu.




Salad tu tambah sendiri, tak termasuk dalam menu yang kita order.




Mission accomplish. Masa untuk pulang. 





Bergambar kenangan dgn my most favourite aunty and uncle. Insya_Allah, ada rezeki dan kelapangan kita makan-makan bersama lagi. 

Jujurnya, ia adalah pengalaman yang sungguh bermakna bersama penghnataran makanan foodpanda. Komunikasi 2 hala memainkan peranan yang penting supaya upacara "kejutan" dapat berjalan dengan lancar dan mengikut perancangan yang ditetapkan. Kesabaran delivery guy menunggu saya sampai di kala huan harus mendapat pujian. ( saya lupa pulak nak tanya nama dia). Terima kasih kepada The Butterfly Project Malaysia   kerana mengesyorkan servis penghantaran makanan foodpanda kepada saya.

Jadi bagi anda yang ingin menggembirakan insan tersayang dalam masa 1 jam ni, atau ingin menikmati hidangan kegemaran anda tanpa perlu keluar rumah dan bersesak di jalan raya, atau tetiba gas rumah anda habis ketika sedang memasak, bolehlah cuba dengan food delivery service food panda ini . Sila layari laman web https://www.foodpanda.my/


Video ini memaparkan apa yang boleh dibuat dalam masa sejam ( kiranya lepas dah order food panda tu, sementara nak tunggu sampai dalam sejam tu, apa yang kita boleh buat) . 


Cadangan saya pada foodpanda agar dapat meluaskan lagi kawasan liputan penghantaran terutama di area Skudai sebab setakat ini mereka cuma cover sampai Mutiara Rini sahaja, so geng-geng Pulai boleh tengok sahajalah.

Sedikit penerangan mengenai food panda: credit to https://www.foodpanda.my/

From Kuala Lumpur to Penang, from Petaling Jaya to Johor Bahru, make your life easier with food delivery in Malaysia!
Any kind of appetites will be satisfied with foodpanda: pizza, sushi, Korean food etc.
At home or in the office - Enjoy food panda delivery Malaysia
foodpanda is an online food delivery service that makes it easy for customers to order food from the best restaurants in Malaysia and get it delivered at their home. With more than 500 restaurants to choose from, foodpanda makes food delivery in Malaysia faster, easier and more convenient. Customers can order food from popular international chains like Tony Roma'sKenny Rogers RoastersSushi KingGongchaA&W rootbeerCubes PizzaSakae SushiItaliennesSimplyd and lots more or from the local favorites like Canadian PizzaKgb Killer BurgersTGI Friday´s - The Gardens,Salad Atelier Cafe,Chatime Jalan DelimaPat Kin Pat Sun Cafe SouthgatePapa John´s KL, Ipoh, MelakaSimply D (Avenue K)Passage thru IndiaJM Bariani House Suria KLCCLiving Food restaurantWendy´s Suria Klcc MallItaliannesSakura CafĂ©Bar B Q TonightPapa Rich Subang Jaya , Kashmir RestaurantSushi KingChatime Malaysia7 ElevenCanadian Pizza MalaysiaTang ShifuChatime MenuTony RomasWestern Spices Penang etc. The cuisine list on foodpanda is quite tempting too. Customers can order wide range of cuisines like SushiIndian foodMalayMiddle Eastern Food or western food. Thirst-quenching beverages can also be ordered from famous places like Chatime,Starbucks and Denise Wines. Ordering fast food at home has never been this easy. Order from Burger Kaw Kaw or Papa John's, it'll be delivered in no time. Got back home late from work? Many restaurants like Cubes Pizza provides food delivery in Malaysia after 11 pm.
Crave for a hot and steaming pizza in Kuala Lumpur? Order a pepperoni pizza from list of pizza restaurants. A short while later, it will be delivered to your doorstep. Cash on delivery or online payment, choose your favorite option. For the online payment option you can also use credit card and enjoy Malaysia food delivery. Pizza delivery in Kuala Lumpur or in other cities is now really quick and easy thanks to foodpanda. Dreaming of a chicken meal from Kenny Rogers menu? Simply enjoy delivery in Cyberjaya area for example.
Ordering food online has never been as easy and convenient as with foodpanda. Within a few clicks only, you can order food online in Malaysia. Tell us first where you are located and we will provide you the list of the best restaurants in your neighborhood. Check out Starbucks menu, Secret recipe menuTGI Fridays menu and hundred other ones. Use Foodpanda filters to refine your selection. Check online all the possibilities you have in PenangGeorgetownMelakaSubang JayaCyberJayaPetaling JayaJohorIpohShah Alam Klang or Mont KiaraTaman Prima Impian Kepong, in KL etc.