Saturday, 29 November 2014

Makan malam yang simple, sedap dan murah di Yus Bianco

Ada time terutama time abah diaorg oergi out station saya dilanda kemalasan memasak yang amat sangat. (teruk betul struktur ayat ni). Biasanya waktu malam kami suka makan makanan yang ringkas dan tidak terlalu mengenyangkan. 

Untuk yang tinggal di sekitar Skudai, bolehlah mencuba Yus Bianco dan Platters di taman Seri Pulai Perdana, terletak di pekan franchais Mara berdepan dengan jalan utama skudai-pontian. Di sini, pelbagai pilihan pizza dan western food boleh dicuba dengan harga yang sangat berpatutan.  Konsep tempat makan terbuka ini sangat santai di tambah lagi dengan skrin besar di luar pasti dapat menarik pengunjung yang rata ratanya adalah keluarga.

gerai Platters yang menyediakan hidangan seperti chicken chop, lasagna, burger dll

Yus Bianco Pizza menyediakan pizza beraneka jenis, fresh home made setiap hari

Lasagna penuh dengan keju pilihan anak anak, size yang agak besar la jugak

Mummy mcm biasa dgn chicken chop, big portion jugak. Kalau tak silap RM6 sahaja. Gravy mmg sajer request asing.

Nyum..nyum...

Senarai menu dan harga pizza


KELAS CREATIVE ARTS N CRAFT di Rumah Tropika, UTM

Pada hari Khamis lepas, saya telah menghantar Shukri untuk bersama kawan-kawannya menyertai bengkel seni atau arts camp bertempat di Rumah Tropika, UTM. Bengkel ini terbuka untuk kanak-kanak dari 7- 12 tahun di mana yuran pendaftaran sebanyak RM50 dikenakan merangkumi makanan tengah hari, peralatan kraf/seni dan sebagainya. Bengkel ini dianjurkan oleh Unit Kampus Ekopelancongan UTM.

 Bos kecik ni tak lepas nak join so posing kat sini jer la

Inilah dia Rumah Tropika yang terletak di Taman Tropika, UTM



 Ni rupa kelas art selepas dah habissss

 Posing jap, masa ni bebudak arts pergi menunggang kuda sebagai acara penutup bengkel arts

 Pandangan bahagian belakang rumah tropika, belakangnya ada tasik tapi tak dpt amik gambar sebab ramai tgh memancing

  Lumba lari balik dari kandang kuda agaknya

 Geng-geng Al Iman Elementary School

 Sijil serta hasil bengkel yang dibawa balik 


Dengar cerita mereka semua sangat seronok berbengkel sehari, kalau boleh hari-hari nak pergi. next week nak buat apa pulak yer.. hem..... 



Friday, 28 November 2014

Black Friday Sale- what to expect

Entry terlambat keluar disebabkan kesibukan tugas-tugas seharian sebagai mummy, comper, blogger, entrepreneur . Walaubagaimanapun, hari ni kan waktu rehat panjang, so sempatlah u all nak shopping especially gaji sudah masuk kan...

Hari ni LAZADA buat Black Friday sale, so far discount code memang tak ada, tapi kalau korunk beli certain amount, boleh dpt Gift card utk digunakan masa flash sale 12 .12.2014 nanti.


Lazada Malaysia


untuk memudahkan u all cari barang, saya letak direct link kat sini.

1. Diskaun hebat untuk aneka jam tangan lelaki dan perempuan--> http://ho.lazada.com.my/SH4KtK

2. Flashback friday sale, serious murah --> http://ho.lazada.com.my/SH4Kyw

3. Special promotion -->http://ho.lazada.com.my/SH4Kz0

4. Clearance sale--> http://ho.lazada.com.my/SH4Kz6

5. 10% extra discount utk sellected item, nanti masukkan code ini :  LazAffSpecial  http://ho.lazada.com.my/SH4KzE



Ok, happy shopping u all. Sebelum beli jgn lupa register dulu kat link ni ek www.lazada.com.my





Kejutan dari Zalora

Hari ni hari Zalora sedunia agaknya, semua update dpt parcel dari Zalora. Saya jugak tidak terkecuali. Mood hari ni ada sedikit swing diceriakan dengan bungkusan besar gedabak, dihantar oleh abang Gdex sebentar tadi. Jom kita tengok hasil kerosakannya.


Packaging dia lagi kemas dari Lazada, siap ada kotak lagi. Tapi kotak yg 2 tahun lepas lagi cantik, ni nak jimat kos kot.


As expected, blouse kain cotton, sesuai nak pakai utk cuaca panas dan lembab sepanjang tahun ni. Ni kira ganti blouse Haley yang dah selamat dijual bebaru ni. Kalau perasan, saya memang suka blouse kaler gelap dan berjalur ( ilusi nak nampak kurus.. huhuhu)


  Handbag ni cantik, ada strap kat tepi lagi tapi kat tengah tu terlopong la pulak, ada button jer. Bahaya ni org mudah nak menyeluk nanti. So mcm tak practical nak bwk keluar jenjalan, gi bisnes meeting or jumpa client ok kot.. hukhukhuk....


Siapa nak shopping kat Zalora, boleh guna discount code voucher ni, macam biasalah diaorag hantar kat e mail. Nnati masa check out, just masukkan code voucher. Untuk new customer sahaja. ( kalau bukan new customer, bukaklah satu acc under nama husband ker) 

DISCOUNT CODE 15% ZALORA:  ZBAPQDEH




Selamat membeli belah di http://www.zalora.com.my/


Nanti bebila free kita buat #OOTD pulak dengan baju baju kat atas. 


Sesungguhnya.. bulan ini memang banyak betul kerosakan dibuat, saya rasa dah cukup dah. Kita sambung bulan depan pulak yer.... 

Thursday, 27 November 2014

BLACK FRIDAY SALE LAZADA SEMPENA GAJI MASUK.

LAZADA buat sale lagi sempena gaji masuk ( ni saya memandai jer tulis). Sale ni dinamakan Black Friday Sale sempena mengambil peristiwa Black Friday yang disambut di USA setiap tahun. Macam boxing day la atau kat sini kita panggil YES ( Year End Sale). Tapi Black Friday sale ni sehari jer tau. So u all kalau nak beli jam tangan casio macam kenkawan kita beli hari tu, get ready la. Sapa yang nak kirim beli jam tangan, boleh direct msg kat saya di FB Merlyn Hasshim .

Kasik ulang tayang sikit jam tangan tuh

 Jam Tangan Casio Wanita= RM50 jer

yang dalam kotak tu jam casio lelaki RM39.90


Voucher code belum keluar lagi, biasanya pagi esok. Nanti saya akan update di sini. Tapi Kalau u all nak shopping malam ini, ada voucher code khas untuk guna hari ini sahaja, sebelum pukul 12 tgh malam ni .


Boleh la korunk klik banner kat bawah ni kalau nak mula shopping atau surey dulu apa yang patut




Lazada Malaysia


Lazada Malaysia Lazada Malaysia

Tuesday, 25 November 2014

Aktiviti cuti sekolah- deco cup cake contest di Perpustakaan Taman Universiti

Semalam sudah termiss contest mewarna di Perpustakaan Taman Universiti kerana kesibukan emak di bank, so hari ni kena ambil peluang untuk bawa bebudak menyertai pertandingan menghias cup cake yang dianjurkan di perpustakaan tersebut sempena cuti sekolah. Pertandingan ini terbuka untuk kanak kanak berumur 7 hingga 12 tahun. Sebanyak Rm5 yuran dikenakan untuk setiap peserta.

Sebelum pertandingan bermula, kita lepak baca buku dulu ya anak-anak.

Geng bas sekolah



Susun atur dalam perpustakaan mini 

ni baca buku ker nak berposing

Baca buku kejap jer, lepas tu main blok sementara menunggu abang-abang habis mendeco

Leka sungguh si Aariz dan Azhad membuat binaan


Tu dia, siap berapron dan topi chef

Chef cilik sedang berdiskus macam mana nak deco cupcake nanti

Deco jangan tak deco 

 Si adik datang memberi support pada abang ( nak join tak cukup umur)

Hasil keras tangan Shukri

Yang ni Amsyar punya.. cantik dan berseni


Pemenang utama bergambar bersama cup cake masing-masing

Hadiah saguhati

Yang bestnya contest ni, semua yang join akan dapat hadiah saguhati untuk dibawa pulang. So, tak adalah anak-anak merasa  sedih atau kuciwa ker apa kan tak dpt top 3. I like it!

Ucapan terima kasih diucapkan kepada kakitangan Perpustakaan Taman Universiti kerana menganjurkan program yang sungguh bermanfaat ini. Saya pasti semua tertungu-tunggu untuk aktiviti sebegini di masa akan datang. 


Monday, 24 November 2014

Kerosakan bersama Zalora la pulak

Balik dari KL ni tekak rasa perit semacam. Namun itu tidak pernah menghalang saya untuk membuat sedikit kerosakan aka retail therapy di malam hari . Jom kita tengok bagaimana ia bermula.


 Mula-mula kita posing kat tepi tasik UTM sambil tangan cekak pinggang,mata ke atas. lepas tu pergi beli roti kat 7e dan upload semua dalam Instagram.



Lepas tu result pun keluar.. tada... kita dapat saguhati .



Ni voucher RM250 dari ZALORA hadiah utk saguhati, not bad kan dengan modal RM7.80 jer




So begitulah ceritanya kerosakan malam ini bermula. Kita just top up RM15 untuk shopping malam ni.

So u all kalau nak shopping kat ZALORA, sila-silalah gunakan voucher code ni, nanti dpt diskaun 15%.

DISCOUNT CODE 15% ZALORA:  ZBAPQDEH

Selamat membeli belah di http://www.zalora.com.my/



Friday, 21 November 2014

Cuti sekolah bermula di Sunway Putra



Aktiviti pertama cuti sekolah ini semestinya berjimba jimba di Kuala Lumpur. Pagi pagi sudah menaiki Kl Express dari Putrajaya menuju ke Kl Sentral. Tambang sehala ke kl sentarl dari putrajaya ialah RM9 utk dewasa dan separuh harga untuk kanak kanak. Boleh tahan mahal jugak. What do do, kita nak cepat, abah pulak sibuk kerja.

Di kl sentral terus pergi ke Nu Central mall yg bersebelahan sahaja. Lunch kat Sam grocers, bebudak mkn spageti dan meatball, emaknya mkn asam laksa n mee goreng. Lupa nak amik gambar sebab kelaparan tahap gaban. time lunch hour agak pack dengan org. Makanan di sini agak murah dan ada rasa. 

Lepas tu sempat shopping kat Parkson untuk menghabiskan voucher yang ada. (next entry punya cerita). lepas dah buat sedikit kerosakan, kita pun mulalah mencarik LRT nak balik. Dah lama tak naik LRT, so ada sedikit blur la. rupanya kalau nak tukar train pakai satu tiket jer dah cukup. Kita nak ke PWTC, so tuurn di masjid jamek dan tukar train lain ke PWTC. Berjayalah jugak sampai, tgk hotel tgh construction, berpinar mencarik pintu masuk. Biasa duk kar Seri Pacific,kali ni saja nak ubah selera.

bilik agak luas untuk kami berempat 

Standard toiletries, tak ada special apa apa pun

Ruang mandi, tak ada bath tub... huhuhuhuhu

Ruang kerja untuk bos kecik

Pantry yang agak tersorok, dekat kabinet TV

Dengan harga RM230+ semalam? Hem... tambah sikit lagi duk kat Seri Pacific, ada bath tub. Kesian bebudak, swimming pool pulak tutup, under construction.