Friday, 14 February 2014

Budget travel Langkawi Part 1 .

Ini adalah entry utk rujukan di masa akan datang.

Cerita bermula masa tgh promo free seat. Guna big card utk beli tiket. total kena bayar utk 4 dewasa + 2 kanak-kanak termasuk tax dan pilihan tempat duduk ialah 420. murah kan? kalau nak luggage, amik yg 25 kg RM40 one way. check in semua pakai online utk save, sebab one person dia charge RM10 tau. so check in siap-siap kat rumah utk pergi balik dan print siap-siap boarding pass. nanti kalau tak print, kat airport dia charge RM10 sekeping.

Next, misi mencari tempat tinggal. Kami amik service condo Safa Idaman ; 3 bilik tidur ( fully aircondt) + 2 bilik air ( salah satu ada bath tub). siap ada towel n breakfast pagi utk 4 dewasa dan 2 kanak-kanak. satu mlm RM250. 2 malam RM500. deposit RM50. kami extend check out sampai pukul 6 ptg, so diaorg just charge dekat deposit RM50 sahaja. Ni  dia punya contact  http://safaidaman.blogspot.com/  . Location dekat dgn pekan Kuah, so senang mau sopping n makan-makan.

ok. dah siap pack barang kita cabuttttttt ... kami amik parking murah kat LCCT, sehari charge RM16 jer. jauh sikit la kena jalan.suh driver drop dulu penumpang n beg, lepas tu baru park keter senang. ni link FB perkhidmatan cheap parking itu: https://www.facebook.com/Jimat.Parking 


book pre meal makanan siap-siap sebab dlm flight jual makanan ringan sahaja. masa boarding beli donut wat alas perut, sebab flight kami masa lunch hour.. huhuhuhuhuhu

ok, benda memula sekali kena buat once touch down, carik keter sewa la. kat airport ada banyak counter kereta sewa. kitaorg pergi yg first counter sebelah kanan. dpt sewa Innova utk 2 hari, RM240 sahaja. ( ni bukan peka season tau). deposit RM50. boleh hantar lewat sikit la, let say amik kul 3 ptg, so the next 2 days tu hantar kul 7 ptg pun still charge 2 hari.

Day 1 kitaorg just relax dlm condo, bebudak gi swimming n keluar makan dekat pekan Kuah. kitaorg makan dekat restoran Pakistan, dekat dgn Kamdar. depan tu ada restoran Thai, Wan Thai... paling disyorkan if nak dinner ikan bakar ker, tom yam ker. kitaorg tak sempat try pun sebab ada org mau makan roti nan malam itu.