Wednesday, 14 January 2015

PROJEK 1 DAPUR UNTUK 1 KELUARGA - Misi Bantuan Fasa ke-3 Mangsa Banjir Pantai Timur (UPDATED)

JUMLAH SUMBANGAN TERKINI:  (3 Mei 2015) 
 SET DAPUR = 55 unit 
KIPAS ANGIN= 12 unit
 BLENDER = 3 unit  
LAMPU RECHARGEABLE = 50 unit
TOASTER= 1 UNIT 
PA SYSTEM = 2 SET ( UTK SURAU KG BAHAGIA DAN KG MAMBONG YANG DLM PEMBINAAN) 
PISAU MENOREH= 12 BILAH
WANG TUNAI= RM2000 ( UNTUK MEMBELI BARANG KEPERLUAN LAIN SEPERTI TUALA, SELIMUT, MAKANAN/MINUMAN VOLUNTEER  ETC)

notakaki: updated perjalanan projek dan pembelian dilampirkan di bahagian bawah, selepas "details project"  atau boleh follow FB saya di  https://www.facebook.com/merlynhasshim  untuk laporan terkini PROJEK 1 DAPUR UNTUK 1 KELUARGA ini. 

Entry ini telah disenarai pendek  untuk contest  #givealittle  #ambank  dan sokongan anda amat dialu-alukan seandainya ada kelapangan utk "votes" projek ini di link ini-> - vote for 1 dapur untuk 1 keluarga


semua posting/entry berkenaan PROJEK 1 DAPUR UNTUK 1 KELUARGA boleh rujuk di link di bawah  ini http://merlynhasshim.blogspot.com/search/label/projek%201%20dapur%201%20keluarga







DETAILS PROJECT: 


Cadangan bantuan " membina semula kehidupan" .

Pembelian satu set dapur beserta regulator dan hose utk setiap keluarga. Total 1 set= RM84, free shipping. Boleh beli direct dekat link yang diberi di bawah. Boleh request utk poskan ke pusat pengumpulan sumbangan/dana yang akan kita bincangkan nanti. ( basically persendirian, bukan ngo atau mana-mana persatuan mahupun arti politik ) . Kita target kalau dapat 20 set, 20 keluarga dah boleh terima bantuan dapur ini.

Penambahan terkini 14 Februari 2015 :



Susulan dari status terkini Raja Shamri, kita akan menaja lampu rechargeable untuk mangsa banjir khususnya pada mereka yang masih tidak mempunya bekalan elektrik disebabkan rumah mereka total lost dan masih menunggu bantuan rumah tetap yang kita tak tahu bila akan diberikan. ( Kebanyakan mereka menetap di khemah dan pondok sementara) Link pembelian seperti di bawah ini





Cadangan pembelian:










So siapa yang berminat nak join, boleh bagi nama dan anda order sendiri dan bayar sendiri nanti ek, lepas tu suruh shipping pada alamat yang telah kita tetapkan di bawah.

Buat masa skang, saya rasa the best volunteer person utk kita serahkan dapur ini ialah group Raja Shamri . Saya telah berhubung dengan dia dan memberitahu projek kita dan akan kita alamatkan terus padanya nanti bila kita nak buat order. Skang ni kena fikir jugak logistik dan saya rasa Lazada paling senang sebab dia boleh pos direct ke alamat yang kita nak.

So pilihan, sama ada anda nak direct order terus dekat website Lazada atau melalui saya, terpulang. Tapi saya nak confirmkan berapa ramai nak join dulu supaya kita tahu berapa bilangan yang akan dihantar nanti. Sebolehnya, saya memang nak elak dari mengutip duit, sebab tu saya fikir bila anda direct order dari website Lazada, lagi senang. Tapi bagi yang tak ada atau malas nak bukak akaun Lazada, saya boleh tolongkan.

Siapa berminat, boleh tinggalkan email di ruangan comment atau boleh email saya terus di SINI atau PM di FB INI . Sasaran kawasan bantuan ialah di kawasan yang terjejas teruk dan saya tak boleh specific kawasan yang mana, itu kita serahkan pada volunteer sebab mereka lebih tahu di mana kawasan yang diperlukan. Memandangkan sekarang dah masuk fasa ke -tiga, bantuan makanan dan pakaian memang saya tak nak buat la, fokus projek ini hanyalah untuk 1 dapur untuk 1 keluarga.



Saya dah dapat reply dari Raja Shamri malam tadi, jadi alamat yang akan kita gunakan untuk pos ialah:

Raja Shamri Raja Husin
Golden Minds Consultant
PT587 ,Tingkat 1 Wakaf Lanas,
Jalan Pasir Puteh-Kota Bharu,
16800 ,Pasir Puteh,
Kelantan.


hp no: 0173872232



100% pembelian projek 1 dapur 1 keluarga ini akan diserahkan kepada mangsa banjir di kawasan yanag akan ditetapkan oleh team volunteer Raja Shamri sendiri nanti. Kita cuma akan buat pembelian dan minta dihantar ke alamat yang telah diberikan di atas. Kalau sesiapa nak join, minta maklumkan pada saya untuk tujuan record, jadi kita dapat tahu dari mana sumber datang. Kalau anda nak buat pembelian sendiri, make sure dekat nama dan alamat pengirim copy paste sahaja yang kat atas . Shipping address make sure anda add new shipping address, jangan alamat ke rumah anda, nanti siapa nak hantar ke sana pulak. Atau kalau anda masih tak faham, saya boleh tolong orderkan nanti guna akaun lain. 


Anda boleh folow Raja Shamri di sini untuk mengetahui perkembangan terkini misi bantuan mangsa banjir yang sudah masuk ke fasa 3. 

Projek ini 100% dikendalikan oleh saya, so boleh direct tanya saya jika ada kemusykilan 

Merlyn Hasshim
merlynhasshim@yahoo.com
FB: Merlyn Hasshim



Jgn mintak no whatsapp, sebab saya tak ada smart phone. 



Terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca . Semoga sumbangan kecil kita ini dapat meringankan beban mangsa banjir di Kelantan. Saya mewakili seluruh rakyat Kelantan mengucapkan terima kasih sekali lagi kepada semua individu yang menyertai misi PROJEK 1 DAPUR UNTUK 1 KELUARGA . Anda semua memang terbaik!  #givealittle  #ambank 


TERKINI





sumber gambar dari FB Raja Shamri , set dapur gas yang telah selamat tiba di pusat banjir ( kotak biru yang tersusun tinggi) 

 

sumber gambar dari FB Raja Shamri , Lampu rechargeable pensonic telah selamat diserahkan kepada mangsa banjir di penempatan sementara. 


 sumber gambar dari FB Raja Shamri ,lampu LED rechargeable yang telah selamat sampai di pusat banjir 



Updated terkini 2 Feb 2015 



31 jan 2015, jam 8.26 pm 

Harga terkini utk satu set dapur seperti tertera pada tarikh di atas ialah RM72 per set. Saya dah updated harga dan direct link utk beli stove dan set gas regulator di bahagian atas.

Sekarang kita dah ada 39 set dapur dan 3 blender berbayar yang dah selamat di order di Lazada .

Di sini saya attach kan bukti pembelian di bawah yang telah dibayar di LAZADA MALAYSIA untuk tujuan record. Anda juga boleh follow saya di FB untuk perkembangan terkini PROJEK 1 DAPUR UNTUK 1 KELUARGA

https://www.facebook.com/merlynhasshim


REKOD PEMBELIAN : 



 Order pertama

 Order kedua



order ketiga


 order keempat


order kelima



order dari acc Crystal Lam 


order dari Jaycee Ng

order keenam



order dari akaun Azidah Buang 




Order kelapan, pada 31 Jan; 4 set dapur + 3 blender 

Order kesembilan, 1 Feb 2014; 3 set dapur 




Order kesepuluh dari akaun Wan Norulhakmat


order kesebelas, 4 unit set dapur sumbangan Mrx X menjadikan jumlah terkini 55 set dapur yang telah ditaja 


5 unit rechargeable lamp sumbangan tuan tanah dan blogger Ila Saleh



2 unit rechargeable lamp sumbangan Ayu Macha


3 unit rechargeable lamp sumbangan Puan Z


3 unit rechargeable LED lamp sumbangan Puan Syikin 


3 unit rechargeable LED lamp dan satu toaster sumbangan Puan MAZIYA BINTI AHMAD


1 unit rechargeable lamp sumbangan Mr Tan Kim Lee


1 unit Khind lantern light sumbangan Puan Aida 


 3 unit LED rechargeable light sumbangan Puan AAsmawati AbdulManap

2 unit LED rechargeable light sumbangan Puan Ayu Rafikah 


5 unit LED rechargeable light sumbangan Puan Z


3 unit lantern light sumbangan Puan Afifah dan 1 unit led light sumbangan Puan Norazah 


4 unit led light  + 14 unit ( akan beli di kedai elektrik) sumbangan Puan Layla








Mejar Ayah Wan, salah seorang sukarelawan third force dari team Raja Shamri bersama penerima bantuan

RM1350 dari penderma selamat dimasukkan ke acc Raja Shamri untuk misi membantu membina semula kehidupan



4 unit kipas angin sumbangan Puan Z

5 unit kipas angin sumbangan Puan B dan Tudung Murah Skudai


3 unit kipas angin sumbangan Puan Nora 

78 comments:

  1. Insya Allah nak join..esok i pm u ok (esok baru boleh bank in)..RM77 kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yups MZ, RM77 tu complete set siap dgn hose dan kepala gas serta safety pin. Thanks in advanced yer

      Delete
  2. Alhamdulillah,good response. ramai yg PM di FB. nanti saya akan updated total dlm coming entry yer

    ReplyDelete
  3. thank you Merlyn for taking the initiative! good give back to society!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Lim Yee Pee for supporting this project.

      Delete
  4. support this mission. great effort!

    #abg

    ReplyDelete
  5. terbaik! mmg susah nk dpt dapur ni kat sana sbb kedai2 dah abis stok. and all the best utk #givealittle

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik Lazada buat delivery, kalau tak susah jugak nak on project ni

      Delete
  6. Antara cara bantuan atau sumbangan yang efisien selain bantuan pakaian & makanan.Diharap lebih ramai lagi yang akan menyertai inisiatif dari anda untuk mereka disana.. #semangat #kekuatan #harapan
    erfan_zhafran@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakaian dan makanan dah banyak sangat, so kita bagi dapur lak utk dioarg memasak

      Delete
  7. semoga bantuan akan bertambah dn duit yg disumbangkan pun makin bertambah ...!
    saya nak tolong bagi sumber kewangan ,sya sendiri pun t'kapai2 .. huhu..
    doakan yg terbaik utk akak..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sebab sudi vote, itupun dah lebih dari cukup )

      Delete
  8. terbaik ! semoga akak sekeluarga dimurahkan rezeki selalu :))

    ReplyDelete
  9. bagus sungguh projek ni, semoga berjaya hendaknya..:D

    ReplyDelete
  10. singgah sini dari entry GA wanii . Semoga berjaya yee .

    ReplyDelete
  11. semoga lebih ramai mangsa banjir dapat dibantu melalui projek ini. kagum dan bangga dengan hasil usaha abang shamri yang menjadi pelapor projek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya-Allah ramai yang dapat memanfaatkan melalui projek ini.

      Delete
  12. good job ! semoga dipermudahkan urusan

    ReplyDelete
  13. Salam, semoga semua dipermudahkan dan berjaya. Singgah dari First Giveaway 2015 =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, jgn lupa votes utk contest #ambank #givealittle yer . Sama-sama kita support projek kecil ini.

      Delete
  14. usaha yang sangat murni.. moga dipermudahkan dan berjaya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, jgn lupa votes utk contest #ambank #givealittle yer . Sama-sama kita support projek kecil ini.

      Delete
  15. terbaik kak.. semoga dapat meringankan beban mereka.. anis singgah dari GA wani.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, jgn lupa votes utk contest #ambank #givealittle yer . Sama-sama kita support projek kecil ini.

      Delete
  16. alhamdulillah, moga niat murni akn diblas dgn gnjaran yg baik.. ^^ walking2 from first ga 2015 =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, jgn lupa votes utk contest #ambank #givealittle yer . Sama-sama kita support projek kecil ini.

      Delete
  17. semoga dipermudahkan segala usaha suci murni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, jgn lupa votes utk contest #ambank #givealittle yer . Sama-sama kita support projek kecil ini.

      Delete
  18. semoga bantuan terus dihulurkan :)

    ReplyDelete
  19. Semoga urusan korang n team dipermudahkan & sentiasa dirahmatiNya ...

    ReplyDelete
  20. usaha yang murni, moga dapat balasan yang setimpal =)

    ReplyDelete
  21. wish luck , dimurahkan rezki :)

    ReplyDelete
  22. wahh hebat goodluck :)

    done follow :)

    ReplyDelete
  23. bagusnya buat projek mcm ni. semoga murah rezeki and wish u luck :-)

    ReplyDelete
  24. semoga dipermudahkan urusannya

    ReplyDelete
  25. semoga berjalan lancar sis!
    kami sokong sis dari belakang!
    ^^

    ReplyDelete
  26. good job ! :) semoga urusan akak dipermudahkan ... amin :)

    ReplyDelete
  27. all the best ya! Smg projek ini sukses dan dpt bantu lebih ramai org.

    ReplyDelete
  28. Semoga dipermudahkan segala urusan dan semoga akak dimurahkan rezeki, Aamiin.. :)

    ReplyDelete
  29. excellent job you got there :D semoga dirahmati selalu. drop by sini from Mellya's february giveaway ;)

    ReplyDelete
  30. Moga-moga segala urusan diredhai oleh Allah...InshaAllah

    ReplyDelete
  31. Salam, semoga urusan dipermudahkan ^^ singgah dari GA February Giveaway by Mellya and Friends =)

    ReplyDelete
  32. Subhanallah, semoga niat dan amalan murni ni dipermudahkan In Sha Allah

    ReplyDelete
  33. Semoga dipermudahkan dan usaha yang sangat murni :)

    ReplyDelete
  34. Semoga berjaya :) Saya dah vote untuk projek ini :)

    ReplyDelete